Turkish

   English

" Allah, bir iş yapıldığında onun sağlam ve güzel yapılmasını sever. Allah güzel işi de güzel iş yapanı da sever. " ........." Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz!."...."Herhangi bir iş, görev, ehil olmayana teslim edildiğinde kıyameti bekle.".... Hz.Muhammed (S.A.V)...  "Allah size, mutlaka emanetleri (işleri) ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle davranmanızı emreder." ....Nisa 58..... " Şüphesiz biz, her şeyi bir ölçüye göre yarattık. " ... Kamer 49....." Ölçüde haddi aşmayın.  "... Rahmân 8......" Hâlbuki o Kur’ân, âlemler için ancak bir uyarı ve öğüttür. "...Kalem 52..." Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?." ....Zümer 9.... Bir tutmadık ama ikincisini birincisine tercih ettik, çektiğimiz sıkıntılar bu yüzdendir....

   

Kısım1

Kısım2

Kısım3

Kısım4

Kısım1

Kısım2

Kısım3

Kısım4

Kısım1

Kısım2

Kısım3

Kısım4

Projeye ait bilgiler proje müellifi tarafından sisteme girilebilmektedir.Ancak güncellemeler projeyi onaylayan tarafından yapılabilmektedir. Cep telefonundan projenin durumu takip edilebilmektedir.Kullanıcı adı ve şifre  hakan6n@gmail.com adresinden verilmektedir.

1- Panel-İnverter Uyumluluk Hesapları

2- Gerilim Düşümü Kayıp Hesapları

3-DC-AC Kablo Kesit, Sigorta, Şalter, Bara, Akım Trafosu,Parafudr Seçim Hesapları

4-Tek Hat Proje Çizimi

4-Dosya Evrak Kontrol

 

Güneş Paneline ait teknik veriler girilir.

İnvertere ait teknik veriler girilir.

 

Projeye ait ait teknik veriler girilir.

Dosya kontrolü yapılmakta

Proje sorumlusu seçilmekte.Sadece proje sorumlusu bilgileri güncelleyebilir.

Hesapla butonuna basarak proje kontrol işlemleri yapılır.

Buradan proje araması yapılır.

Hesapla butonuna basılması ile aşağıdaki kontroller yapılarak uygun olması halinde check işareti konulur.

Dosya eksikleri tamamlanmadığı için çarpı işareti konur.

Butonlara tıklamak suretiyle hesap detayı görüntülenir.

Tek hat diyagramında proje taslağı çizilerek sigorta,şalter,parafudr,akım trafosu,bara, kesitler, röleler seçilir.

 

    -1600 kVA trafonun yaklaşık kısa devre akımı 38.000 A alınarak, seçilen toraklama malzemesine göre kesit hesapları yapılmaktadır.
 - Eğer trafo bina içerisinde ise,kullanılan topraklama malzemesine göre alınması gereken  maximum sıcaklık derecesi ile ilgili uyarı yapmaktadır.

 

 

 

 

 

 

  ENH hesaplarında iletken tel buzlu haldeyken rüzgar yükü hesaba katılmamaktadır. Buzlu halde de rüzgar eseceği açıktır.Burada Pbw ile iletkene %100 rüzgar yükü geldiği varsayılarak kuvvet hesaplanmıştır. Pnw ile de iletkene gelen toplam cer kuvveti  hesaplanmıştır. Özellikle kış şartlarının ağır geçtiği yerlerde direk yıkılmalarının önüne geçebilmek için  bu kuvvet dikkate alınmalıdır.

 

 

 

 

 

 

AG Şebekelerde Alpek Kablolara ait cer  kuvvetleri YÜKSEK alınmakta  dolayısıyla proje hesaplarında AĞIR DİREKLER seçilmektedir. Bu da tesis maliyetlerini artırmaktadır.Alpek Kablolara Ait Cer  Hesapları bulunmamaktadır.Bu İletkenlere Ait Cer Hesapları Verilmiştir. Buzlu halde de rüzgar eseceği açıktır.Burada Pbw ile iletkene %100 rüzgar yükü geldiği varsayılarak kuvvet hesaplanmıştır. Pnw ile de iletkene gelen toplam cer kuvveti  hesaplanmıştır. Özellikle kış şartlarının ağır geçtiği yerlerde direk yıkılmalarının önüne geçebilmek için  bu kuvvet dikkate alınmalıdır. 

 

 

 

 

 

 

1-Programda AG Bakır veya Alümünyum XLPE kablo seçilebilmektedir.(Halihazırda alüminyum AG kablo kullanılmamaktadır.)

2-Otomatik olarak kablo empedans değerlerine göre hesaplar yapılmaktadır. İstenirse radyo butonlarından seçim yapılarak; bakır için 56, alüminyum için 35 iletkenlik katsayılarına göre hesaplar yenilenebilir.

3-SDK larda diversite hesabı otomatik olarak yapılmaktadır. İstenirse check box dan Manual Diversite seçilmek suretiyle diversite ayarlanabilmektedir.

4-Hesaplarda mesken aboneleri dikkate alınarak Cos φ =0,86 olarak hesaplara dahil edilmiştir. İstenirse  Cos φ değeri değiştirilerek hesaplar yenilenebilir.

5-Program  Cos φ'ye göre aktif ve reaktif gerilim düşümünlerini ayrı ayrı hesaplamakta, kırmızı şeritli kısımda ise toplam gerilim düşümü verilmektedir. Program en fazla gerilim düşümü olan kolu otomatik olarak bulmaktadır.

 

 

 

 

Trafo ve DM binalarımızda trafo bakır kolon kablosu, bakır topraklama iletkenlerinin hırsızlık olayları dolayısıyla çalındığı görülmektedir. Kolon Kablolarının Alüminyum seçilmesi, topraklama iletkeninin çelik örgülü iletken seçilmesi (Toprak içerisine girmeyen kısım Alüminyum döşenebilir) halinde bu sorunların önüne geçilecektir.

1-Trafo güçlerine göre AG Kolon kablo kesiti ve adetleri XLPE ve PVC kablo tipine göre  Bakır veya Alümünyum  kablo için hesaplanmıştır. (Halihazırda alüminyum AG kablo kullanılmamaktadır.)Proje onaylarında bazı trafo güçlerinde kolon kablo kesitleri düzeltilmelidir.

     a)1250 kVA trafonun proje onayında kolon kablo kesiti 4x240 olarak hatalı gelmektedir.5x240 olarak düzeltilmelidir.

     b)1000 kVA  trafonun proje onayında kolon kablo kesiti 4x185 olarak hatalı gelmektedir.4x240 olarak düzeltilmelidir.

     c) 800 kVA trafonun proje onayında kolon kablo kesiti 3x185 olarak hatalı gelmektedir.3x240 olarak düzeltilmelidir.

  

2-Trafolarda nötr topraklaması 20 mt 1x50 olarak uygulanmakta iken 1xKolon Kablo Kesiti olarak değiştirilmiştir. Burada Trafo Gücüne göre olması gereken nötr topraklama iletkeni kesit hesabı Bakır,Alüminyum,Çelik için yapılmıştır. Bina içerisinde topraklama barası olarak Alüminyum kullanılabilmektedir fakat toprak içerisinde Bakır veya Çelik Örgülü kullanılabilir. Saha kabullerinde trafo binası koruma topraklaması sadece 1x95 lik galvanizli çelik örgülü tel ile hatalı bir şekilde yapıldığı görülmektedir. Buna dikkat edilmelidir.

 

4-İleride trafo güç artırımı olasılığı gözönüne alarak Trafo binasına konulabilecek maximum güçte trafo gücüne göre topraklama kesiti hesapları yapılması uygun olacaktır. Direk tipi trafolarda ise 400 kVA ya göre yapılması uygun olacaktır.

5-Tesislerimizde Koruma topraklamasının kesiti de nötr iletken kesitine eşit veya daha büyük olmalıdır.

6-Kanal Derinliği, Toprak Tipi, Toprak Sıcaklığına göre kablo ısınma kontrolleri yapılarak girilen güç değerine göre olması gereken  kablo kesitleri XLPE Bakır ve Alüminyum için yapılmıştır.Kablo empedans değerlerine göre veya radyo butonundan seçim yapılarak; bakır için 56, alüminyum için 35 iletkenlik katsayılarına göre hesaplar yenilenebilir.

     a)Toprak tipi sahil kesimlerinde ıslak tip seçilmesi uygun olacaktır.Karadeniz Bölgesi için aşırı ıslak tip seçilmesi uygun olacaktır.

     b)Yeraltı kablo kesiti hesaplarında Kanal derinliği projesine uygun olarak seçilmelidir.

 

 

 

 

Trafo Merkezleri, Dağıtım Merkezlerinde yapılan TEMEL (AĞ) TOPRAKLAMASI müsade edilken adım gerilimi ve temas gerilimine göre dizayn edilmelidir. Hesaplar buralarda çalışaşacak 70 kg lık bir personel için yapılmıştır.(İlave olarak 50 kg lık bir insan bedeni için de hesaplar verilmiştir. Hesaplar için aşağıdaki bilgilerin girilmesi gerekmektedir.

1-Temel topraklamasının yapılacak yerin toprak direnci ölçülerek bu değer sisteme girilmelidir.

2-Temel topraklamasında kullanılacak iletkenin tipi menüden seçilmelidir.

3-Sistemde meydana gelebilecek kısa devre akım büyüklüğü girildiğinde Temel(ağ) topraklamasında kullanılacak iletkenin kesiti hesaplanmaktadır.

4-Temel(Ağ) topraklaması yapılacak alanın büyüklüğü en ve boy olarak girilmelidir.

5-Temel Topraklamasında kullanılacak paralel iletkenler arasdındaki mesafe ( Göz, hücre ebatları) girilerek (değiştirilerek) hesaplanan adım ve temas gerilimlerinin uygun olup olmadığı program tarafından kontrol edilmektedir. Temel (ağ) topraklama Projesi bu uygun değere göre çizilmelidir. Program Teknik Hesaplar Menüsünde Temel(ağ) topraklaması kısmında kullanıma açılmıştır.

 

 

 

Aşağıda Temel(Ağ) topraklaması yapılacak yerin ebatları girilmektedir.

 

Aşağıda  adım ve temas gerilimlerinin uygun olup olmadığının kontrolü yapılmaktadır.

 

 

Elektrik tesislerinde kullanılan topraklama malzemelerinin topraklama kazığı(köşebent), çubuk, şerit, levha ile yapılan topraklamaların hesapları yapılmıştır.

1-Topraklama yapılacak yerin toprak direnci ölçülmesi ve bulunan değerin formülde kullanılması gerekmektedir. Toprak Megerinin 4 çubuğu, 2 veya 4 mt aralıklı olarak toprağa çakılarak, toprak megeri toprak direnci ölçüm kademesinde ölçüm yapılırak bulunur.

2-Kullanılan topraklama malzemelerine ve şekillerine göre hesaplar verilmiştir.

 

 

 

 

 

Bina içerisinde topraklama kazığı çakılamadığından megerle yapılan ölçümlerde yalnızca toprak temasının olup olmadığı ölçülmektedir. Koruma ve işletme topraklamalarının gerçek değeri ölçülememektedir. Bu nedenle topraklama omaj değerlerinin standartların istediği değerlerde olup olmadığı anlaşılamamakta, kabul işlemlerinde sıkıntı yaşanmaktadır.  Burada kullanılan yöntemle koruma ve işletme toprak dirençlerinin GERÇEK değerleri bulunabilmektedir. Saha testleri yapılarak kullanılan yöntemin doğru olduğu görülmüştür. Örnek olarak bina altında üç trafo varsa ölçüm şu şekide yapılmaktadır.

 

 

1-Öncelikle megerin topraklama kazıklarına bağlanması gereken iki prop panodaki topraklama barasına bağlanır. (Siyah ve Yeşil proplar).

2-Meger ölçüm ucu (kırmızı ve mavi) pano 1’in nötr ucuna bağlanarak ölçüm yapılır. Sonuc ölçüm1 'e yazılır.

3-Meger ölçüm ucu (kırmızı ve mavi)pano 2’in nötr ucuna bağlanarak ölçüm yapılır. Sonuc ölçüm2'e yazılır.

4-Meger ölçüm ucu (kırmızı ve mavi) pano 3’in nötr ucuna bağlanarak ölçüm yapılır. Sonuc ölçüm3'e yazılır.

5-Megerin topraklama kazıklarına bağlanması gereken iki prop pano 1'in nötrüne  (Siyah ve Yeşil proplar). Meger ölçüm ucu pano 2’nin nötr ucuna bağlanarak ölçüm yapılır. Sonuc ölçüm4'e yazılır.

6-Hesapla butonuna basılarak ortak olan koruma topraklamasının ve pano1, pano2 ve pano3 işletme topraklama omaj değerleri bulunarak standartlara uygun olmadığı kontrol edilir.

 

Teknik Hesaplar Menüsünde Bina İçerisinde Topraklama Değerleri Ölçümü  sekmesini tıklayarak ölçümler yapılabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Enerji Nakil Hattı hesaplarında kullanılan her bir iletken için buz yükü bölgelerine ait  aort’ya göre Tn cer hesaplarının doğru yapılması son derece önemlidir. Proje onaylarında maximum cer, sehim ve salınım hesapları için aort’ya bağlı 9 durum için Tn cer hesapları yapılmaktadır. İletkenlerin buz yükü bölgelerine göre aort’ya bağlı yayımlanan cer kuvvetlerinde HATALAR tespit edilmiştir. Örneğin pigeon beton direkli 4 devre projede, minimum sıcaklık için aort=150m de  Tn cer kuvveti 198,22 olarak HATALI YAYIMLANMIŞTIR. Oysaki bu değer 498,23 (Yaklaşık 2,51 katı) olmalıdır. ENH’da kullanılan İletkenlere ait yayımlanan bu tabloların proje kontrol ve onay işlemlerinin sağlıklı yapılabilmesi için yeniden hesaplanarak yayımlanması gerekmektedir.

 

ENH hesaplarında 8.Hal kontrolünde buz yükü bölgesine ait maximum ortam sıcaklığında cer hesabı verilmektedir. Halbuki iletken sıcaklığı maximum yük halinde akım dolayısıyla ısınacak ve telin sıcaklığı ortam sıcaklığının üzerine çıkacaktır. Dolayısıyla iletken bu aşırı ısınma dolayısıyla daha fazla sehim verecek emniyet mesafelerini ihlal edebilecektir. Özellikle Yenilenebilir enerji (GES,RES) santralleri tam yükte çalıştıklarında iletkenin maximum sıcaklığı 70-80 0C leri bulabilecektir. Hazırlanan sehim şablonlarında 70 0C için sehim eğrisi ile emniyet mesafeleri kontrol edilmelidir.Genellikle tam kapasitede çalışan swallow ENH’de hat başlarında tellerin aşırı salgı yaptığı görülmektedir.

ENH Proje hesaplarında yapılan tel çekim cer değerlerinin yüksek hesaplandığı görülmektedir. ENH proje hesaplarında direk tipleri doğru seçilse de, sıcaklığa bağlı olarak yapılan tel çekim hesapları hatalı yapıldığında proje geçerliliğini kaybetmektedir. Dolayısıyla -5, %100 buzlu halde teller çok daha fazla gerilmekte dolayısıyla direklere normalin üzerinde yük geldiği için direkler daha kolay yıkılabilmektedir.

Pigeon İletkene ait tablolar hesaplanarak yeniden yayımlanmıştır.

Enerji Nakil Hatları Menüsünde İletken  Cer Tabloları sekmesini tıklayarak düzeltilmiş tablolara ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

1-Arazide iletken çekimlerinde  GERÇEK RÜZGAR HIZININ ve SICAKLIĞIN dikkate alınarak SEHİM ve CER Hesaplarının yapılması gerekmektedir. Programda;

-Rüzgar değeri  Anemometere ile ölçülerek (m/sn) programda ilgili yere girilir.

-Ölçülen ortam sıcaklığı programda ilgili yere girilir(0C).

-Tel Çekimi yapılan durdurucu direkler arasında hesaplanan aort değeri girilir.

-Sehim ölçümü yapılacak iki direk arasındaki mesafe  ilgili yere girilir.

-Proje  Demir veya Beton direkli olarak seçildikten sonra İletken tipi ve buz yükü bölgesi seçilerek 1 derece aralıklarla sehim değerleri hesaplanmaktadır. Ölçüm aort değerine en yakın direkler arasında yapılırsa tel çekim işlemi daha doğru olacaktır.  Sahada İletken Cer ve Sehim hesapları       tıklayarak programa erişim sağlayabilirsiniz.

 

2-Proje Onaylarında Hesaplanan SEHİM CETVELİ Tablolarının Kontrolü.

Proje  Demir veya Beton direkli olarak seçildikten sonra Buz Yükü Bölgesi seçilir.

-Cer (sehim) hesabı yapılacak direkler arasında hesaplanan aort değeri tablonun 1. kısmına girilir.

-Sehim hesabı yapılacak iki direk arasındaki mesafe Direk Açıklığı kısmına tablonun ikinci kısmında girilir.

-Tablo 1 de iki durdurcu direk arasındaki direk ara mesafeleri girilerek aort hesabı kontrol edilebilir.

-Tablo 2 de iki direk arasında aort bağlı olarak hesaplanan Gerilme(cer) ve Sehim değerleri bulunur. Projedeki değerlerin doğruluğu kontrol edilir.

 

Enerji Nakil Hatları Menüsünde İletken Sehim cetveli tıklayarak programa erişim sağlayabilirsiniz.

 

3-Buz Yükü Bölgelerine Göre İletken Cerleri Tn(aort,Pr,Pb,0C) Hesaplanması.(Değişik Haller Denklemi).

Proje  Demir veya Beton direkli olarak seçildikten sonra Buz Yükü Bölgesi seçilir.

-Tablonun 1. kısmında Direk tipi Demir ve Beton olarak seçildikten sonra Buz Yükü Bölgesi seçilir daha sonra cer hesabı için  aort  değeri girilir. 

-Tablonun 2. kısmında Sıcaklık değeri ve İletkenin Yük Durumu (w2) seçilerek cer kuvveti hesabı yapılır.    

 

Enerji Nakil Hatları Menüsünde Değişik Haller Denklemi  tıklayarak programa erişim sağlayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               

 

 

Mustafa Kemal Atatürk;c. 1881 – 10 Kasım 1938) Türk mareşal, devrimci devlet adamı, yazar ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu Lideri, 1923'ten 1938'deki ölümüne kadar ilk cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlara girişti. Atatürk, askeri ve siyasi başarılarından dolayı 20. yüzyılın en önemli siyasi liderlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Atatürk, Birinci Dünya Savaşı sırasında Gelibolu Savaşı'nda (1915) Osmanlı Türklerinin zaferini güvence altına almadaki rolüyle ön plana çıktı. Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisi ve dağılmasının ardından, Ankara Türkiye'nin Osmanlılar arasında bölünmesine direnen Türk Milli Hareketi'ne liderlik etti. muzaffer Müttefik güçler. Günümüz Türkiye'sinin başkenti Ankara'da (o dönemde İngilizce olarak Angora olarak biliniyordu) geçici bir hükümet kurarak, Müttefiklerin gönderdiği kuvvetleri yendi ve böylece daha sonra Türk Kurtuluş Savaşı olarak anılacak olan savaştan zaferle çıktı. Daha sonra yıpranmış Osmanlı İmparatorluğu'nu ortadan kaldırmaya girişti ve onun yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğunu ilan etti.

Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olarak Atatürk, modern, ilerici ve laik bir ulus devlet inşa etme nihai hedefiyle sıkı bir siyasi, ekonomik ve kültürel reform programı başlattı. İlköğretimi parasız ve zorunlu hale getirerek ülke çapında binlerce yeni okul açtı. Ayrıca eski Osmanlı Türkçesi alfabesinin yerine Latin kökenli Türk alfabesini getirdi. Atatürk'ün cumhurbaşkanlığı döneminde Türk kadınları eşit sivil ve siyasi haklara sahipti. Özellikle 5654 sayılı Kanunla kadınlara yerel seçimlerde oy kullanma hakkı tanınmıştır. (3 Nisan 1930'da kanun 1580) ve birkaç yıl sonra, 1934'te tam genel oy hakkı.

 

 

 

Sayfaya ana sayfada diğer menusunden ATATÜRK'ün Anıları.  sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu programda Enerji Nakil Hatları projelerinde  sadece x,y,z koordinat değerlerini girmek suretiyle aşağıdaki hesaplar yapılmaktadır.

1-Direklerin ag1 ve ag2 ağırlık menzilleri hesaplanmakta, böylelikle proje çizimlerinde sehim çentik noktalarının doğru hesaplanması dolayısıyla, sehim şablonu ile arazideki engellere yaklaşma mesafeleri görülecek, direk boyları doğru bir şekilde hesaplanabilecektir. Ayrıca direklerin toplam ag (projedeki toplam agprj değeri) değeri hesaplanmakta, direklerin kullanılabilecekleri ağırlık menzilleri (ag) verilerek kontroller sağlanmaktadır. Direklerin kullanılabileceği ağırlık menzilleri  taşıyıcı direklerde açıya bağlı olarak yeniden hesaplanmaktadır.

2-Durdurucu direkler arasındaki ar ruling menzil değeri hesabı yapılmaktadır.

3-Direklerin aw rüzgar menzil hesabı yapılmakta, taşıyıcı direklerin açıya bağlı olarak kullanabilecekleri rüzgar menzil değerleri hesaplanarak parantez içerisinde verilmektedir.

4-Direğe ait sapma açısı hesaplanmaktadır. Direklerin kullanılabileceği açı değerleri verilmektedir.

5-Kot farkı hesaplanmaktadır.

6-direkler arasındaki mesafeler  ve direklerin hattın başlangıç noktasına uzaklığı hesaplanmaktadır.

7-Programda direk resimleri üzerine gelindiğinde resim büyümekte, bu da  arazide direk boyları kontrolünde kolaylık sağlayacaktır.

8-Program pigeon demir direkler için aktif hale getirilmiştir.

9-Buz yükü bölgesi seçilerek hesaplarlar yenilenmektedir.

 

 

 

 

Sayfaya ana sayfada Enerji Nakil Hatları menusunden Direk Dağılım Listesi kontrolünü ENH ag,aw,ar, Mesafe,Açı Hesapları  sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ENH projelerinde fmin eğrisi ile taşıyıcı direklerin Up Lift’ e maruz kalıp kalmadığı kontrolü yapılmaktadır. Eğer fmin eğrisi iletkenin askı noktası üzerinde kalıyorsa direk Up Lift’e maruz kalır. Bazen fmin eğrisi bu noktaya çok yakın olabilir. Bu durumda kontrolü yapılan taşıyıcı direğin Up Lift’e maruz kalıp kalmadığı hesap yöntemi ile kontrol edilmelidir.
Bu programda x,y,z koordinat değerleri ve direk boyları üzerinden bu hesaplar yapılmaktadır. Program 3 sonuç üretmektedir.
1-fmin> xproje ise Uplift Yok.
2- fmin < xproje ise Uplift Var. Taşıyıcı direk boyu yükseltilmeli veya durdurucu olarak seçilmelidir. taşıyıcı direğin sağındaki ve solundaki direğin boyları mümkünse kısaltılmalı veya taşıyıcı direğin öncesindeki direk mümkünse daha sola ve taşıyıcı direğin sonrasında gelen direk mümkünse daha sağa kaydırılarak fmin>xproje sağlanarak Up Lift den kurtarılabilir.
3- fmin - xproje ≈ 0 Hat Açma Yapabilir. Up Lift olmasada iletkenin traverse kısa devre olma ihtimali dolayısıyla hattın açma olasılığı vardır.
 

 

 

Sayfaya ana sayfada Enerji Nakil Hatları menusunden  ENH da Up Lift Kontrolü  sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ülkemizde 4 buz yükü bölgesinde kullanılan tipleştirilmiş demir ve beton direklere göre AG ve YG iletkenlerin cerleri, kritik durum ve yükler, emniyet mesafeleri dikkate alınarak hesaplar yapılmıştır. Bu hesapların doğru bir şekilde yapılmaması halinde: Daha ağır direklerin seçilmesi halinde tesis maliyetleri gereksiz yere artacaktır. Daha hafif direkler seçilmesi halinde tesiste bozukluklar ve arızalar meydana gelebilecektir. Programda:
1- Şehir ve Köy şebekelerinde kullanılan YG ve AG iletken tertiplerine göre cerler hesaplanmakta direğe gelen yükler bulunmaktadır.
2- Direkler fonksiyonlarına göre; taşıyıcı, köşede taşıyıcı, durdurucu, köşede durdurucu, nihayet, branşman, tevzi ve trafo direği olması halinde hesaplar yapılmakta ve direk seçimleri demir ve beton direk olarak yapılmaktadır.
Demir direkler Türkiye buz bölgelerine göre üretilmiş değişik boyda direklerdir. İletkenlerin 4 buz yükü bölgesine göre buz, rüzgar yükleri ve kritik sıcaklık değerleri AG iletken Cerleri sayfasından ulaşılabilir.


* Ülkemizde 4 buz yükü bölgesi için iletken tertiplerine göre demir direk ve beton direkler için hesaplanan cerler ayrı bir sayafada yayımlanacaktır.

Sayfaya ana sayfada Şehir Şebekeleri menüsünde  Müşterek Direk Seçimi(AG-YG Hatlar)  sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye’de 4 buz yükü bölgesinde kullanılan tipleştirilmiş müşterek demir ve beton direklerde kullanılan iletken tertiplerine cer hesapları yapılmıştır. Programda:
1- Bölgelere Göre İletken Cer Hesapları :Bu seçenek tıklandığında buz yükü bölgelerine göre YG,AG iletken seçilerek müşterek beton ve demir direkler için cer hesapları ve rüzgar yükleri hesaplanmaktadır.
2- Tüm Bölge İletken Cerleri : Bu seçenek tıklandığında YG,AG iletken seçilerek müşterek beton ve demir direkler için bütün buz yükü bölgelerine ait cer hesapları ve rüzgar yükleri hesaplanmaktadır.
3- AG Tertiplerine Göre Cerler : Bu seçenek tıklandığında AG iletken tertipleri seçilerek buz yükü bölgelerine göre demir ve beton müşterek direkler için cer hesapları yapılmaktadır.
4- (YG+0.81xAG) Müşterek Cerler: Bu seçenek tıklandığında YG ve AG iletken tertipleri seçilerek buz yükü bölgelerine göre demir ve beton müşterek direkler için cer hesapları yapılmaktadır.
5- (AG+1.4375xYG) Trafo Direği Cerler: Bu seçenek tıklandığında YG ve AG iletken tertipleri seçilerek buz yükü bölgelerine göre demir ve beton trafo direkleri için cer hesapları yapılmaktadır.



Sayfaya ana sayfada Şehir Şebekeleri menüsünde  Müşterek İletken Tertip Cer Hesapları  sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kısa devre hesaplamaları Per Unit metodu kullanılarak yapılmıştır. Trafo, iletken parametreleri girilerek empedansın sıfır ve doğru bileşenleri hesaplanmakta, Tesisin 9 farklı noktasında üç faz ve faz toprak kısa devre hesaplamaları yapılmakta, bütün değerler tek hat diyagramı üzerinde gösterilmektedir. Programda;
-Trafolara ait güç, %uk, Gerilim, direnç değerleri girilmekte
-İletken havai hat veya yeraltı kabloları ve uzunlukları girilmekte,
-Girilen parametreler ve hesaplanan empedansın doğru ve sıfır bileşen değerleri ve kısa devre akımları tek hat diyagramında gösterilmektedir.
-9 ayrı noktada kısa devre hesapları verilmektedir.
-İstenilen noktanın detaylı kısa devre hesapları ilgili kısma tıklamak suretiyle görüntülenmektedir.
-Darbe kısa devre akım hesapları verilmektedir.
-Termik kısa devre akımı ve kesici gücü hesaplanmaktadır.



Sayfaya ana sayfada Teknik Hesaplar Menüsünde  Kısa Devre Akım Hesapları  sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Müşterek direkli hatlarda:
1-Buz yükü bölgesi, iletken tertiplerinin seçilmesi, açı değerlerinin girilmesi ile bileşke vektörün ve değerinin hesaplanmaktadır.
2-Programda direk fonksiyonuna göre istenilen iletkene zayıflatma uygulanabilmektedir.
3-Bileşen kuvvetler farklı renklerde tablo halinde ve vektör olarak verilmekte, bileşke kuvvet animasyonu ayrıca verilmektedir.

Programa ana sayfada Köy Şebekeleri menüsünde Vektör Hesapları sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz.  Müşterek Direk Vektör Hesapları  sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ülkemizde 4 buz yükü bölgesinde kullanılan Alçak gerilim tipleştirilmiş ağaç, demir ve beton direklerin kullanılan iletken tertipine göre hesaplanması programı devreye alınmıştır. göre Programda:
1- Şehir ve Köy şebekelerinde kullanılan AG iletken tertiplerine göre cerler hesaplanmakta direğe gelen yükler bulunmakta buna göre kullanılabilecek ağaç, demir ve beton direk seçimleri yapılmaktadır.
2- Direkler fonksiyonlarına göre; taşıyıcı, köşede taşıyıcı, durdurucu, köşede durdurucu, nihayet, branşman, tevzi ve trafo direği olması halinde ayrı ayrı hesaplar yapılmakta ve direk seçimleri gerçekleştirilmektedir.
3-
AG vektör Hesapları : Direklerin değişik iletken tertipleri ve açı değerlerine göre bileşke kuvvete göre veya istenilen iletken tertipine zayıflatma uygulayarak bütün olasıklar değerlendirilebilmekte buna göre en kötü senaryo tespit edilerek direk seçimleri yapılabilmektedir.
4-Ülkemizde 4 buz yükü bölgesi için iletken tertiplerine göre demir direk ve beton direkler için hesaplanan cerler AG Tertiplerine Göre Cerler yayımlanmaktadır.

Sayfaya ana sayfada Köy Şebekeleri menüsünde AG Direk Seçimi
AG Direk Seçimi  sekmesini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

* AG ve YG iletkenlerin cerleri, kritik durum ve yükler, emniyet mesafeleri dikkate alınarak yeniden hesaplanmıştır. Direk Seçimleri bu yeni hesaplanan değerlere göre yapılmaktadır. Bu hesapların doğru bir şekilde yapılmaması halinde: Daha ağır direklerin seçilmesi halinde tesis maliyetleri gereksiz yere artacaktır. Daha hafif direkler seçilmesi halinde tesiste bozukluklar ve arızalar meydana gelebilecektir. Bu yeni hesaplanan değerlerin doğruluğu kritik durumlar ve emniyet mesafeleri kontrol edilerek test edilebilir.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           

 

 

                                                                 Mail: Hakan ALTIN (hakan6n@gmail.com)